Lappsparv
Calcarius lapponicus (Linnaeus, 1758)

Lappsparv hona Michael Sveikutis

Texter: Tove von Euler, Thord Fransson CC-BY


Klassificering

(Endast en art i släkte Calcarius.)

Beskrivning

Lappsparven förekommer främst på fjällhedar i norra Sverige. Beståndet uppskattas till omkring 230 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 16 cm.
Vuxna hanar i sommardräkt har svart huvud och strupe samt ett brett vitt band över ögat som går runt kinden och ner mot halsen. Näbben är gul med svart spets. Nacken är rödbrun, ryggen är brunaktig med mörka och ljusa streck och undersidan är ljus. Honan är mer diffust tecknad. Under höst och vinter är alla lappsparvar gulbrunt kamouflagefärgade, med ett rostbrunt vingfält som inramas av två tydliga vingband.

Habitat

Lappsparven häckar i fjällregionen från Dalarna och norrut.

Migrering

Flyttar i september till Centralasien och återvänder i april-maj. En del övervintrar i Västeuropa och några få kan även övervintra i södra Sverige. 

Födoval

Födan består av insekter och frön.

Beteende

Under häckningstiden ses hanen ofta sitta på en sten och hålla utkik. Lappsparvarna uppträder under flyttningen även i södra Sverige, där de ofta rastar i mindre flockar på stubbåkrar.

Fortplantning

Honan bygger boet, som placeras på marken, ofta i en tuva eller under en buske. Det består av torra strån och mossa, och fodras med fjädrar. Honan lägger 5-6 ägg, som ruvas av båda föräldrarna i 13-14 dygn. Även hanen hjälper till att värma de nykläckta ungarna. De lämnar boet efter 8-10 dagar, men kan ännu inte flyga och matas av föräldrarna ytterligare en tid.

Utbredning

Utbredningen är cirkumpolär på alla nordliga kontinenter och vissa arktiska öar, t.ex. Grönland. Arten saknas dock på Island.


Mediafiler på webben
Läs mer