Svärta
Melanitta fusca (Linnaeus, 1758)

Svärta hane Åsa Berndtsson

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Rödlistestatus i Sverige: Nära hotad (NT) 

Beskrivning

Svärtan är en stor och tung dykand. Det svenska beståndet har minskat de senaste 30 åren. Idag häckar omkring 10 000 par längs ostkusten och i Norrlands inland (2012).

Biologi

Habitat

I Sverige förekommer svärtan som häckfågel i två skilda områden, dels längs ostkusten och dels i fjällnära områden i Norrlands inland.

Migrering

Vuxna hanar flyttar i juli för rugga. Honor och ungfåglar flyttar under augusti-november till områdena väster om Jylland och den danska sidan av Kattegatt. Viss övervintring sker också på den svenska västkusten, i Laholmsbukten, och i södra Östersjön. Ett fåtal övervintrar norrut upp till Stockholms skärgård. Återvänder i april-maj.

Födoval

Födan består av musslor, snäckor och kräftdjur.

Beteende

Svärtan söker föda genom att dyka, oftast ned till 2-5 meters djup, men ibland djupare. Under våren ses svärtan i mindre flockar, på band eller som oordnade klumpar, som sträcker norrut.

Fortplantning

Paret håller ihop under en häckningssäsong. Boet byggs nära vattnet, väl dolt i vegetationen, ofta i en enbuske. Honan lägger 7-9 ägg som hon ruvar i ca 28 dagar. Ungarna lämnar honan efter 30-40 dagar och är flygfärdiga efter 50-55 dagar.

Utbredning

Arten har en nordlig utbredning i Europa och Asien. En mycket närstående art, knölsvärtan, tar vid längre österut i Asien och i Nordamerika.  Övervintrar längs havskuster, i Europa främst i Nordsjön och längs Norges kust samt i södra Östersjön.


Mediafiler på webben
Läs mer