Kungsfågel
Regulus regulus (Linnaeus, 1758)

Kungsfågel Kelly Colgan Azar

Texter: Tove von Euler, Ulf Johansson CC-BY


Klassificering

Beskrivning

Kungsfågeln är Europas minsta fågel och väger bara 5-6 gram. Arten har minskat i antal de senaste decennierna och man uppskattar att omkring tre miljoner par häckar i landet (2012).

Biologi

Längd 9 cm.
Kungsfågeln har kompakt kroppsform, runt huvud kort stjärt. Ovansidan är olivgrön och undersidan gråaktig. Vingen har två vita vingband. Hjässan pryds av ett gult band med svarta kanter (orangegult hos hanen) och ögonen omges av ett ljusare grått parti. Näbben är tunn och spetsig. Den första sommaren har ungfåglarna grön hjässa.

Habitat

Kungsfågeln häckar främst i granskog och granblandad skog i hela landet förutom i fjällen och längst i norr.

Migrering

Flyttar i september-november till Västeuropa och återvänder i mars-april. Det är övervägande ungfåglar som flyttar, medan många vuxna fåglar övervintrar i Sverige. Stränga vintrar kan slå hårt mot de fåglar som stannar.

Födoval

Födan består mestadels av små insekter och spindlar, och ibland av enstaka frön.

Beteende

Kungsfågeln uppmärksammas främst på sitt tunna läte. Sången är ett högfrekvent sisisì-sisisì-sisisì-sisrì som varar i några sekunder. Locklätet är ett mycket tunt si, ibland upprepat flera gånger. Den håller ofta till i trädens yttersta grenar, där den kan hänga upp och ner eller ryttla i luften utanför grenarna. Arten är relativt oskygg fortsätter ofta med sitt födosökande även när den är iakttagen på nära håll.

Fortplantning

Boet fästs på undersidan av en lång gren, ofta i en gran, och är runt med öppningen upptill. Det byggs av mossa och lav, fodras med fjädrar och hålls ihop av spindelväv. Honan lägger 9-11 ägg, som hon ruvar i 15 dagar. Äggen är beigeaktiga med små rödbruna fläckar och ca 13 mm långa och 9 mm breda. Ungarna stannar i boet i ca två veckor. Kungsfågeln får ofta två kullar, ibland med visst överlapp. Hanen tar då hand om den första kullen, medan honan påbörjar den andra kullen.

Utbredning

Häckar i en stor del av Europa med undantag för Island och delar av Sydeuropa. Österut sträcker sig utbredningen, med vissa luckor, bort till Stilla havet.


Mediafiler på webben
Läs mer