Snösparv
Plectrophenax nivalis (Linnaeus, 1758)

Snösparv hane i sommardräkt Brian Gratwicke

Texter: Tove von Euler, Thord Fransson CC-BY


Klassificering

(Endast en art i släkte Plectrophenax.)
Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Snösparven är en typisk fjällfågel, som häckar ovanför trädgränsen. Det svenska beståndet uppskattas till omkring 26 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 17 cm.
Hanar i sommardräkt är vita på huvudet, halsen och undersidan, samt på större delen av vingarna och de yttre stjärtpennorna. Vingspetsarna, ryggen och de mellersta stjärtfjädrarna är mörka. Honorna är mer diffust tecknade och har inslag av rostbrunt i det vita. Under vintern har även hanarna en rostbrun anstrykning i fjäderdräkten. Unga snösparvar har gråaktigt huvud, strimmig rygg och små vita partier på vingarna.

Habitat

Häckar i blockmarker och ibland även på hedar, myrar och längs vattendrag, från Dalarna i söder till Torne lappmark i norr.

Migrering

Flyttar i oktober-november främst till Västeuropas kuster, och återvänder i mars-april.

Födoval

Födan utgörs främst av frön från fjällväxter, men under våren även av en del insekter.

Beteende

Under flyttningen kan snösparvarna ses i landets södra delar, ibland i mycket stora flockar. Flykten sker med snabba vingslag omväxlande med glid.

Fortplantning

Honan bygger boet och hanen bidrar med bomaterial. Boet placeras väl dolt i ett hålrum under stora klippblock, ofta 30-60 cm in. Det består av strån och mossa och fodras med ripfjädrar. Honan lägger 5-6 ägg, som hon ruvar i 14-15 dagar. Äggen är vita med mörka fläckar och ca 21 mm långa och 15 mm breda. Under ruvningstiden matas honan av hanen. Ungarna lämnar boet efter 8-10 dagar, innan de är flygfärdiga, och matas sedan i ytterligare 8-10 dagar. 

Utbredning

Utbredningen är cirkumpolär i alla nordliga bergstrakter.

Mediafiler på webben
Läs mer