Hussvala
Delichon urbicum (Linnaeus, 1758)

Hussvala sébastien bertru

Texter: Tove von Euler, Ulf Johansson CC-BY


Klassificering

Beskrivning

Hussvalan återfinns oftast i närheten av människan och drar ofta nytta av hus och andra byggnader för sina bon. Det svenska beståndet har minskat de senaste 30 åren och beräknas uppgå till omkring 100 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 14 cm.
Hussvalan har knubbig kropp och kort kluven stjärt. Undersidan är vit och ovansidan är svart med bred vit övergump. Ryggen och hjässan är mörkt blåskimrande. Unga hussvalor är mattare i fjäderdräkten och har gråbruna inslag på strupen och bröstet.

Habitat

Förekommer över hela Sverige och häckar på byggnader, broar och andra konstruktioner, men även i ursprungliga miljöer som klippstup, särskilt på Gotland och i fjällen.

Migrering

Flyttar i augusti-september till södra Afrika och återvänder i slutet av april-maj.

Födoval

Födan består mestadels av insekter och spindlar. 

Beteende

Tillbringar en stor del av sin tid i luften och söker ofta föda på hög höjd och fångar sina byten i flykten. Den dricker genom att flyga lågt över vattnet och doppa näbben i vattenytan. Vid matning samlar hussvalan sina byten i krävan och överför dem som en boll till ungarna.

Fortplantning

Paret bygger ett bo av fuktig lera och strån, format som en skål med en låg bred öppning upptill. Boet fodras med fina strån, fjädrar och annat lämpligt bomaterial och är färdigt efter ca 10 dagar. Ofta återanvänds ett bo under några år. Parningen sker i boet och honan lägger 3-6 ägg, som ruvas av båda föräldrarna i ca 15 dagar. De vita äggen är ca 18 mm långa och 12 mm breda. Ruvningen påbörjas med första ägget, vilket medför att äggen kläcks vid olika tider. Ungarna är redo att lämna boet efter 24-25 dagar. Ibland förekommer två kullar under en säsong. 

Utbredning

Hussvalan förekommer i större delen av Europa, i norra Afrika och i ett bälte genom Asien och bort till Stilla havet.


Mediafiler på webben
Läs mer