Havsörn
Haliaeetus albicilla (Linnaeus, 1758)

Havsörn Bengt Nyman

Texter: Tove von Euler, Thord Fransson CC-BY


Rödlistestatus i Sverige: Nära hotad (NT) 

Beskrivning

Havsörnen är Sveriges största rovfågel och Upplands landskapsfågel. Efter 1800-talet minskade arten kraftigt till följd av förföljelse och senare också miljögifter. Sedan 1960-talet har dock arten åter ökat i antal. Orsakerna till återhämtningen är bland annat stödutfodring, boplatsskydd och förbud mot vissa kemiska ämnen. Beståndet uppskattas idag till omkring 530 häckande par (2012).

Biologi

Längd 70-90 cm. Vingspann 200-240 cm.
Vuxna individer är bruna med ljusare huvud, kraftig gul näbb och vit stjärt. Yngre individer är ofta mörkare tecknade med mörk näbb och mörka stjärtfjädrar. I flykten känns den igen på sina jämnbreda, rektangulära vingar och korta, kilformade stjärt.

Habitat

I Sverige häckar Havsörnen vid havskuster och i skogsområden vid större sjöar både längs Ostkusten och i Lappland.

Migrering

De flesta havsörnar övervintrar i Sverige men en del, främst ungfåglar, flyttar söderut till norra Europa under vinterhalvåret.

Födoval

Födan består mestadels av fisk, men havsörnen äter även sjöfågel och mindre däggdjur. Under vintern består födan främst av kadaver och fiskavfall.

Beteende

Havsörnen syns oftast svävande på hög höjd, men ibland också sittande på en klipphylla eller högt i en trädtopp.

Fortplantning

Den första häckningen sker vid en ålder på 6-7 år. Ett stort risbo byggs i kronan av ett gammalt träd och havsörnen lägger i regel 1-3 ägg, som ruvas i 34-42 dagar. Äggens storlek är ca 75 mm på längden och 57 mm på bredden. Ungarna är flygfärdiga efter ca 80 dagar, men matas av föräldrarna under ytterligare ett par månader.

Utbredning

Arten förekommer lokalt i norra och östra Europa samt i ett stort område i norra Asien, österut till Stilla havet.


Mediafiler på webben
Läs mer