Fiskgjuse
Pandion haliaetus (Linnaeus, 1758)

Fiskgjuse med byte Stefan Berndtsson

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Klassificering

(Endast en art i släkte Pandion.)
Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Fiskgjusen är Södermanlands landskapsfågel. Den häckar i anslutning till vatten och ses ofta flyga med en nyfångad fisk i klorna. Beståndstrenden har varit positiv de senaste 30 åren och omkring 4100 par häckar i landet (2012).

Biologi

Längd 57 cm. Vingspann 150-170 cm.
Fiskgjusen är en ganska stor rovfågel med långa, smala vingar. Ovansidan är enfärgat mörkbrun och undersidan ljus, med ett ljusbrunt bröstband. Huvudet är vitt med ett brett, mörkt band över ögat och en liten nacktofs. Ungfåglarna liknar vuxna fåglar, men har ljuskantade fjädrar på ryggen och mörkare hjässa och nacke.

Habitat

Häckar i nästan hela Sverige, men saknas i fjälltrakterna. Särskilt täta bestånd finns vid Vänern, Hjälmaren och Mälaren, vid Båven i Södermanland och i södra Småland.

Migrering

Flyttar i augusti-september till tropiska Västafrika och återvänder i april. 

Födoval

Födan består av fisk. Vanliga bytesfiskar är gädda, abborre och braxen.

Beteende

Ses ofta ryttla på 20-30 meters höjd och spana efter fisk, som den sedan fångar med klorna efter en snabb störtdykning ner i vattnet.

Fortplantning

Hanen bygger boet, oftast i toppen av ett gammalt träd. Boet återanvänds vanligtvis under flera år. I april-maj lägger honan lägger 2-3 ägg, som hon ruvar i ca 38 dagar. Hanen försörjer familjen tills ungarna är flygfärdiga efter 50-55 dagar och honan lämnar då familjen för att påbörja flyttningen.

Utbredning

Arten häckar i Europa, Asien och Australien samt i Nordamerika och på några platser i Sydamerika. Fiskgjusen är en av de knappt 10 fågelarter som finns på alla kontinenter.


Mediafiler på webben
Läs mer