Fjällripa
Lagopus muta (Montin, 1781)

Fjällripa i vinterdräkt Gregory "Slobirdr" Smith

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Fjällripan är en utpräglad högfjällsfågel. Under vintern är den snövit för att smälta in i omgivningen. Antalet fjällripor varierar stort mellan olika år, men man uppskattar att beståndet uppgår till omkring 38 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 35 cm.
Tuppen i vårdräkt är brokigt färgad med röd ögonkam och omväxlande mörka och vita partier på huvud, hals och rygg. Buken och vingarna är dock alltid vita. Hönans fjäderdräkt kan också variera mycket, men går ofta i gulbruna nyanser. Under hösten är tuppens ryggsida mer jämngrå. Under vintern är både hanen och honan vita med svarta stjärtpennor. Tuppen har dessutom ett svart streck mellan ögat och näbben, vilket saknas hos hönan.

Habitat

Häckar ovanför trädgränsen, främst i klippig terräng och på fjällhedar.

Migrering

Fjällripan är en stannfågel, men vandrar ofta ner i dalarna från högfjällen under hösten och vintern.

Födoval

Under sommaren består födan främst av blad, blommor och frön, och under vintern av skott och hängen av dvärgvide och dvärgbjörk. Kycklingarna äter insekter.

Beteende

Fjällripan håller till på högfjället, högt ovanför trädgränsen. Arten är relativt orädd och kan ofta ses parvis under sommaren. Under vintern uppträder fjällripan i flockar och liksom dalripan övernattar de ofta i en snögrop.

Fortplantning

Tuppen och hönan bygger boet, som består av en fördjupning i marken. Hönan lägger 5-8 ägg som hon ruvar i 22 dagar. Äggen är gråbruna med mörka fläckar och ca 42 mm långa och 29 mm breda. Kycklingarna lämnar boet direkt och leds sedan av båda föräldrarna tills de blir självständiga efter ca 11 veckor.

Utbredning

Arten finns runt hela Arktis, även på Island och Grönland samt dessutom i Skottland, Alperna och Pyrenéerna.


Mediafiler på webben
Läs mer