Sothöna
Fulica atra Linnaeus, 1758

Sothöna Ekaterina Chernetsova (Papchinskaya)

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Sothönan trivs i vatten med tät vegetation och är lätt att känna igen, med sin svarta kropp och sin vita panna och näbb. Det svenska beståndet uppskattas till omkring 42 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 37 cm.
Helmörk kropp, med vit pannsköld och vit näbb och med en smal vit bård på armpennornas bakkanter. Benen är kraftiga och grönaktiga. Hanen och honan är lika, men hanen är något större. Ungfåglarna liknar de vuxna, men med ljusare ansikts- och framparti. Dunungarna är mörk-bruna med rött huvud och med en blå fläck ovanför ögat.

Habitat

Häckar i södra Sverige i grunda sjöar, större dammar och havsvikar med tät vegetation.

Migrering

Sothönan är nattflyttare och flyttar i september-november till Västeuropa och i enstaka fall till Nordafrika och återvänder i mars-april. En del övervintrar vid öppet vatten och många sothöns kan också övervintra vid Sveriges sydliga kuster.

Födoval

Allätare. Födan består av diverse alger, natearter, andmat, igelknopp, men även av en del blötdjur och insektslarver. Ungarna matas med insekter de första dagarna och går sedan över till att äta växtdelar.

Beteende

Sothönan syns ofta simmande på öppet vatten, där den söker föda genom att tippa eller dyka ner till ett par meters djup. Under våren kan man se hanarna i häftiga slagsmål, där de slåss med näbbar och ben. Övervintrande sothöns ses ofta vid matningsplatser under vintern.

Fortplantning

Boet byggs av honan, av material som hanen hämtar. Honan lägger 6-10 ägg som ruvas av båda föräldrarna i 21-24 dagar. Äggen är beigea med små, mörkbruna fläckar och ca 52 mm långa och 35 mm breda. De första dagarna matas de av hanen och därefter delas kullen ofta upp mellan hanen och honan. Ungarna kan dyka efter 3-5 dagar, är självständiga efter ca 1 månad och flygfärdiga efter 55-60 dagar.

Utbredning

Arten finns över stora delar av Europa och Asien samt lokalt i Nordafrika. Sothönan häckar även i Australien.


Mediafiler på webben
Läs mer