Stenknäck
Coccothraustes coccothraustes (Linnaeus, 1758)

Stenknäck xulescu_g

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Klassificering

(Endast en art i släkte Coccothraustes.)
Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Stenknäcken är en stor fink med kraftig näbb som den använder för att knäcka hårda frön. Det svenska beståndet har ökat de senaste trettio åren och uppskattas till omkring 17 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 19 cm.
Huvudet, undersidan och övergumpen är ljust brunröda, nacken är grå och ryggen brun. Vingarna är mörka med ett brett vitt vingband. Stjärten är kort med vit spets. Näbben är gråblå under häckningstiden och hornfärgad under resten av året. Under näbben finns en svart hakfläck. Honan är blekare än hanen och ungfåglarna är gulbruna med mörkfläckig undersida.

Habitat

Häckar i löv- och blandskog i södra och mellersta Sverige norrut till Gästrikland, lokalt norrut längs kusten samt mycket lokalt i Norrlands inland.

Migrering

De flesta stenknäckar övervintrar i Sverige, men en del flyttar till Väst- och Mellaneuropa och återvänder i slutet av mars-april.

Födoval

Födan består till stor del av kärnor eller frön från körsbär, slån, hägg, bok, avenbok, alm mm. Ungarna matas med fjärilslarver. 

Beteende

Stenknäcken för en undanskymd tillvaro i kronorna av höga lövträd och upptäcks nästan alltid på lätet, ett skarpt knäppande zick omväxlande med koltrastlika srrri.

Fortplantning

Det stora boet placeras i en grenklyka, ofta i ett lövträd, och består av tunna kvistar med invävda lavar, rottrådar och fina strån. Honan lägger oftast 5 ägg, som hon ruvar i 12-13 dagar. Äggen är vita med mörka oregelbundna fläckar och ca 21 mm långa och 15 mm breda. Under ruvningstiden matas honan av hanen. Ungarna lämnar boet efter 12-13 dagar och är flygfärdiga efter ytterligare ett par dagar.

Utbredning

Utbredningen sträcker sig från Nordafrika och Västeuropa österut till Japan och Kamtjatka.



Mediafiler på webben
Läs mer