Rödbena
Tringa totanus (Linnaeus, 1758)

Rödbena Kev Chapman

Texter: Tove von Euler, Thord Fransson CC-BY


Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Rödbenan känns igen på de röda benen och den rödsvarta näbben. Arten häckar främst längs Sveriges kuster, samt i fjälltrakterna. De kust-häckande bestånden har minskat under senare tid medan det fjäll-häckade beståndet varit mer stabilt. Totalt häckar omkring 20 000 par i landet (2012).

Biologi

Längd 28 cm.
Rödbenan har långa röda ben och röd näbb med svart spets. Fjäderdräkten är brunspräcklig, med vita band längs bakkanten av vingarna och vit övergump. I vinterdräkt är fjäderdräkten gråare och benen gulröda. Ungfågeln har rostfärgade bräm och kantfläckar på ryggen och rödgula ben.

Habitat

Rödbenan återfinns främst längs kusterna i södra och mellersta Sverige, på Öland och Gotland, samt i fjälltrakterna. Den finns i mindre utsträckning även vid sjöar och vattendrag i inlandet.

Migrering

Flyttar i juni-september främst till Västeuropa och medelhavsländerna. Nordliga rödbenor flyttar ända till tropiska Västafrika. Återvänder i april-maj.

Födoval

Födan består mestadels av diverse kräftdjur, snäckor, havsborstmaskar, daggmaskar och tvåvingar.

Beteende

Rödbenan ses ofta vada ute i vattnet i jakt på föda. När de har ungar varnar de högljutt så länge man befinner sig inom reviret. Arten har även ett karakteristiskt spelläte som hörs tydligt i flykten.

Fortplantning

Hanen förbereder flera gropar i grästuvor och honan väljer ut en av dessa. I maj-juni lägger honan 4 ägg, som ruvas av båda föräldrarna i ca 24 dagar. Ungarna lämnar boet direkt och söker föda på egen hand. Honan lämnar familjen ganska snart för att påbörja flyttningen och hanen stannar med ungarna tills de är flygfärdiga efter ca 27-35 dagar.

Utbredning

Rödbenan förekommer dessutom på Island, Brittiska öarna, i övriga Skandinavien och spritt i östra Europa. I övrigt finns rödbenor i ett brett bälte genom Ryssland och även i ett stort område i Kina.


Mediafiler på webben
Läs mer