Ringtrast
Turdus torquatus Linnaeus, 1758

Ringtrast putneymark

Texter: Tove von Euler, Ulf Johansson CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Ringtrasten är starkt knuten till bergsområden och häckar framförallt i raviner och klippbranter. Det svenska beståndet uppskattas 6200 häckande par (2012).

Biologi

Längd 24 cm.
Fjäderdräkten är gråsvart med ett halvmåneformat bröstband som är vitt hos hanen och mer diffust med bruna stänk hos honan. Näbben är gul med en mörk yttre del.  Både hanar och honor är vattrade med ljusa kanter på en del av fjädrarna. Vingarna är ljusa, vilket särskilt syns i flykten. Under den första hösten kan ungfåglar nästan helt sakna bröstband.

Habitat

Häckar i fjällkedjan från Dalarna och norrut till Torne lappmark, huvudsakligen ovanför trädgränsen.

Migrering

Flyttar i oktober till västra Medelhavsområdet och återvänder i slutet av april-maj.

Födoval

Födan består under sommaren främst av daggmaskar och insekter, och under hösten framförallt av bär, bl.a. rönn och enbär.

Beteende

Ringtrasten är skygg och kan vara mycket svår att få syn på. Under flyttningen kan den dock ibland observeras i södra och mellersta Sverige, då den näringssöker på gräs- eller åkermark tillsammans med andra trastar. 

Fortplantning

Boet placeras på marken, lågt i en buske eller på en klippavsats, och byggs som en skål av kvistar, örtstjälkar, gräs, mossa, lav och jord. Det fodras invändigt med fina strån. Honan lägger 4-5 ägg, som ruvas av båda föräldrarna i ca 14 dagar. Äggen är blekt grönblå, med gråbruna och rödbruna fläckar och är ca 31 mm långa och 20 mm breda. De nykläckta ungarna matas av båda föräldrarna i ca två veckor.

Utbredning

Utbredningsområdet utgörs av bergsområden i Europa och västra Asien.

Mediafiler på webben
Läs mer