Nattskärra
Caprimulgus europaeus Linnaeus, 1758

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Nattskärran är som namnet antyder en nattaktiv fågel och är mycket svår att upptäcka på dagen. Arten upptäcks lättast på lätet under försommar-nätter. Det svenska beståndet uppskattas till ca 7300 häckande par (2012).

Biologi

Längd 28 cm.
Nattskärran har lång stjärt, korta ben, stort huvud och liten näbb. Fjäderdräkten är brunspräckligt kamouflagetecknad, med ett gulvitt mustaschstreck och en vit fläck mellan strupe och bröst. Rygg och hjässa är gråtonade och undersidan är fint tvärbandad. Den har ett mörkt band mitt över hjässan och ljusa, längsgående band på ryggsidan och på vingen. Hanen har vita fläckar en bit in på vingarna och vita hörn på stjärten. Unga hanar saknar vita teckningar och liknar honan den första hösten.

Habitat

Nattskärran häckar i södra och mellersta delarna av landet, bland annat i gles tallskog.

Migrering

Flyttar i augusti-oktober till östra och södra Afrika, ända ner till Sydafrika, och återvänder i maj-juni.

Födoval

Födan består av nattaktiva insekter som fångas i luften. Ungarna matas med insekter som föräldrarna samlar i krävan.

Beteende

Nattskärran är aktiv nattetid och håller sig stilla under dagarna, vilket tillsammans med den kamouflagefärgade dräkten gör att den är mycket svår att upptäcka. Arten kan dock ses under ljusa kvällar och under försommarnätter kan spellätet höras på upp till 1 km avstånd. 

Fortplantning

Boet byggs i en enkel grop på marken. Honan lägger 2 ägg som hon ruvar, stundtals avlastad av hanen, i 16-18 dagar. Äggen är smutsvita med brungrå eller grålila fläckar och ca 32 mm långa och 22 mm breda. Ibland lägger honan en andra kull och hanen tar hand om den första kullen. Ungarna blir självständiga efter 30-35 dagar.

Utbredning

Arten förekommer dessutom i Danmark, södra Norge och Finland, i stora delar av Europa och främre Asien.


Mediafiler på webben
Läs mer