Videsparv
Emberiza rustica Pallas, 1776

Videsparv Sham Edmond

Texter: Tove von Euler, Ulf Johansson CC-BY


Beskrivning

Videsparven är starkt knuten till fuktig skogsmark. Beståndet har minskat de senaste tre decennierna och uppskattas till omkring 40 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 15 cm.
Vuxna hanar i sommardräkt har vit strupe, rostrött bröstband, svart hjässa och svarta kinder, samt ett vitt streck som börjar vid ögat och går bakåt. Honor, ungfåglar och hanar i höstdräkt är mer diffust tecknade, men har ett brett gulvitt ögonbrynsstreck. I alla dräkter är ryggsidan brunaktig och mörkstreckad, kroppssidorna kraftigt rödbrunt streckade och övergumpen rödbrun. På vingarna syns två relativt tydliga vingband.

Habitat

Häckar i sumpskog, längs fuktstråk och myrkanter i norra Sverige söderut till Värmland och Dalarna, men saknas i fjällkedjan.

Migrering

Flyttar i augusti-september till Central- och Östasien och återvänder i april-maj.

Födoval

Födan består mestadels av frön, men ungarna matas med insekter.

Beteende

Under häckningen för videsparvarna en undanskymd tillvaro och hanen sjunger bara under en kort period i maj. Under flyttningen kan de ses rasta i mindre flockar i busk- och kärrmarker.

Fortplantning

Boet placeras väl dolt på marken. Det består av grova växtdelar, t.ex. fräken, strån och mossa och är fodrat med djurhår. Honan lägger 4-5 ägg, som ruvas av båda föräldrarna, men mest av honan, i 12-13 dagar. Ungarna lämnar boet efter ca 14 dagar.

Utbredning

Utbredningen sträcker sig från Sverige österut till Stilla havet.

Mediafiler på webben
Läs mer