Rödgumpsgräshoppa
Omocestus ventralis (Zetterstedt, 1821)

Hane av rödgumpsgräshoppa, Omocestus ventralis. T2 Göran Liljeberg

Texter: Thomas Strid, Erland Dannelid, Oskar Kindvall, Rikard Vestin, Urban Wahlstedt CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Liknande taxa

En hane med svarta sidor och röd gump liknar knappast någon annan svensk art. Hanar av backgräshoppa och slåttergräshoppa har ofta iögonfallande rödaktig färg på bakkroppen, men det är en annan nyans, som går mer mot orange, och deras halssköldar är mer kraftigt inåtvinklade. Halssköldens form delar rödgumpsgräshoppa endast med grön ängsgräshoppa, som dock aldrig har svarta sidor och röd gump. Grönfärgade honor av rödgumpsgräshoppa skiljs ut från grön ängsgräshoppa genom att palperna inte är enfärgade.

Beskrivning

Längd hane 12-17 mm, hona 18-20 mm. Hanen är mörk och har ofta svart på sidorna och är beige eller brunmönstrad på ryggen. Bakkroppsspetsen är skarpt röd. Honan är ofta grön utmed ryggen och svart eller gråaktig utmed sidorna. Den skarpt röda färgen på bakkroppen förekommer även hos många honor, men då endast fläckvis. Palperna är mörka med kontrasterande vita spetsar. De hopfällda vingarna når till, eller förbi, bakbensknäna. Halssköldens sidolister är framtill rundat inböjda på ett karakteristiskt sätt.

Biologi

Habitat

Läte. En ofta lång strof som är uppbyggd av korta "tf"vilka upprepas mycket snabbt (15-20 stavelser per sekund). Strofen börjar ofta ljudsvagt men tilltar sedan snabbt i ljudstyrka. Lätet är mycket likt grön ängsgräshoppas läte, men stroferna varar ofta inte mer än 10 sekunder.

Utbredning

Den lever i tämligen torr vegetation, gärna i skogsgläntor eller betesmarker. Arten har en sydostlig utbredning i Sverige och är mycket ovanlig. 

Etymologi

Kuriosa. Olikheten mellan könen fick auktorn Zetterstedt, 1821, att betrakta dem som två skilda arter. Han kallade hanen för O. rufipes.

Mediafiler på webben
Läs mer