Morkulla
Scolopax rusticola Linnaeus, 1758

Morkulla Jason Thompson

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Klassificering

(Endast en art i släkte Scolopax.)
Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Morkullan är en utpräglad skogsfågel och förekommer i fuktig barrskog och lövskog i stora delar av landet. Beståndet har ökat något de senaste 30 åren och uppskattas till omkring 580 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 34 cm.
Morkullan är kraftigt byggd med lång, rak näbb och breda, avrundade vingar. Ovansidan är skyddstecknad i rödbrunt, svart, vitt och gulvitt och undersidan är gråaktigt tvärstrimmig. Huvudet har ett karakteristiskt utseende med ögonen långt bak och med fyra mörka tvärband över hjässan. Ungfåglarna är mycket lika de vuxna fåglarna.

Habitat

Häckar i en stor del av Sverige i fuktiga barrskogar och lövskogar.

Migrering

Flyttar i oktober-november till västra Europa, främst Frankrike och England, och återvänder i mars-maj. Milda vintrar övervintrar enstaka individer i södra Sverige.

Födoval

Födan består av smådjur, framförallt daggmask och skalbaggar. Under vintern består födan även av en del frön.

Beteende

Morkullan är mycket svår att upptäcka på marken. När den flyger upp liknar den en hönsfågel och de rödbruna färgerna är påfallande i flykten. Hanarnas spelflykt kan höras i gryning och skymning tidigt på våren. Morkullan flyger med långsamma, knyckiga vingslag över trädtopparna. 

Fortplantning

Hanarna är ofta polygama. Boet byggs av honan och utgörs av en grund fördjupning på marken i skydd av träd eller buskar. Honan lägger 4 ägg som hon ruvar i 21-23 dagar. Äggen är beigea med grå och rödbruna fläckar och är ca 44 mm långa och 34 mm breda. De nykläckta ungarna matas av honan första dagarna. De flyger hjälpligt efter 10 dagar och är självständiga efter 5-6 veckor. Ofta produceras två kullar per säsong.

Utbredning

Förutom i Skandinavien finns arten i Storbritannien, i delar av centrala och östra Europa, Ryssland och Japan. Isolerade bestånd finns även i Himalaya och Kaukasus.


Mediafiler på webben
Läs mer