Entita
Parus palustris Linnaeus, 1758

Entita Steve Childs

Texter: Tove von Euler, Thord Fransson CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Entitan finns främst i lövskog. Den kan ofta ses vid fågelbord vintertid. Det svenska beståndet har mer än halverats de senaste decennierna och uppskattas till omkring 120 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 12 cm.
Ovansidan är jämnbrun och undersidan gråvit. Hättan är glänsande svart, kinderna är gråvita och den har en liten svart haklapp.

Habitat

Häckar i löv- och blandskog i södra och mellersta Sverige. Arten saknas dock på Gotland.

Migrering

Stannfågel.

Födoval

Födan består mestadels av insekter, men även av en hel del frön, som den hamstrar och gömmer i trädstammar och i barksprickor.

Beteende

Entitorna ses ofta parvis eller i mindre grupper. De håller sig i eller nära reviret året runt. Sången hörs framförallt under mars-april och även honan sjunger, om än svagare än hanen. Ett typiskt läte för arten är ett klatschigt pit-tju.

Fortplantning

Hanen och honan hjälps åt att bygga boet, som inreds med mossa, hår och ull, oftast i ett naturligt hålrum i ett friskt eller torrt lövträd, men ibland även i en holk. Honan lägger 6-9 ägg, som hon ruvar i 14-17 dagar. Äggen är gräddvita med ljust brunröda fläckar och ca 15 mm långa och 11 mm breda. Hanen matar honan under ruvningstiden. Ungarna stannar i boet i 18-21 dagar och matas därefter av föräldrarna ytterligare en tid.


Mediafiler på webben
Läs mer