Skrattmås
Chroicocephalus ridibundus (Linnaeus, 1758)

Skrattmås Stefan Berndtsson

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Klassificering

(Endast en art i släkte Chroicocephalus.)
Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Skrattmåsen är relativt ny som häckfågel i Sverige och vandrade troligen in under 1800-talet till Skåne, Öland och Gotland. Numera häckar skrattmåsen i alla landskap och beståndet uppskattas till ca 98 000 par (2012).

Biologi

Längd 35-39 cm.
I sommardräkt har skrattmåsen chokladbrunt ansikte, med en halv vit ögonring bakom ögat. Näbben och benen är mörkröda. I vinterdräkt är huvudet vitt med en suddig mörk fläck vid örat. Ungfågeln liknar de vuxna fåglarna i vinterdräkt, men har ett svart stjärtband. Fötterna är gulbruna och näbben är gulbrun med en svart spets. I alla dräkter har skrattmåsen vit vingframkant på handen och svart på vingspetsarna.

Habitat

Häckar i en stor del av landet med undantag för fjällkedjan och de inre delarna av Norrland. De största koncentrationerna finns i vassjöar i södra Sverige, men arten häckar även längs landets kuster.

Migrering

Flyttar i juni (icke häckande fåglar), juli (häckfåglar) och augusti-september (ungfåglar). På senhösten går ytterligare ett flyttsträck med blandade åldersklasser. De flesta flyttar till Västeuropas kuster, men en del övervintrar i södra Sverige. Återvänder i mars-april (fjolåringar i maj).

Födoval

Skrattmåsen är allätare och födovalet varierar med lokala förutsättningar. Äter t.ex. fisk och kräftdjur, daggmask, insekter, avfall och as.

Beteende

Skrattmåsen är vanligt förekommande i städer och samhällen. Arten häckar ofta i stora kolonier, som även kan hysa andra arter, t.ex. doppingar och änder.  

Fortplantning

Hanen och honan hjälps åt att bygga boet, som vanligtvis består av vasstrån. Honan lägger 2-3 ägg, som ruvas i 23-26 dagar. Äggen är beigeaktiga med gråbruna fläckar och ca 56 mm långa och 34 mm breda. Ungarna lämnar boet efter ca 10 dagar, blir flygfärdiga efter ca 35 dagar och självständiga strax därefter.

Utbredning

Skrattmåsen häckar på Island, i stora delar av västra och östra Europa samt i en stor del av Ryssland utom i Sibirien.


Mediafiler på webben
Läs mer