Bändelkorsnäbb
Loxia leucoptera J.F. Gmelin, 1789

Bändelkorsnäbb hane Dominic Sherony

Texter: Tove von Euler, Thord Fransson CC-BY


Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Bändelkorsnäbben varierar kraftigt i antal från år till år beroende på tillgången på kottar. År 2012 uppskattades beståndet till omkring 10 000 häckande par.

Biologi

Längd 16 cm.
Vuxna hanar är klart rödfärgade, medan honorna är grågröna med streckade kroppssidor. Både hanar och honor har två tydliga vita vingband. Ungfåglarna är gråbruna och streckade med smala vita vingband. Näbben är mörk med korslagda näbbhalvor.

Habitat

Förekommer i barrskogsområden, framförallt i norra Sverige.

Migrering

Invasionsartade flyttningar söderut kan ske vissa höstar. I samband med dessa kan fåglarna ses över hela landet, framförallt i de östra delarna.

Födoval

Arten är specialiserad på frön från lärkträd, men även gran- och tallfrön och rönnbärskärnor ingår i födan.

Beteende

Bändelkorsnäbben ses ofta tillsammans med andra korsnäbbar, främst i lärkträd. Det händer också att den uppsöker fågelbord med hamp- och solrosfrön.

Fortplantning

Honan bygger boet, som placeras i en gran eller tall. Underlaget består av fina grankvistar och boskålen består av lavar, mossa och strån, och fodras ibland med fjädrar eller ull. Honan lägger 3-4 ägg, som hon ruvar i 13-16 dagar. Under ruvningstiden matas hon av hanen. Ungarna lämnar boet efter 16-18 dagar, men matas av båda föräldrarna i ytterligare ett par veckor.

Utbredning

Arten förekommer i taigaområdet på alla nordliga kontinenter från nordöstra Europa till Kina, samt i Kanada.


Mediafiler på webben
Läs mer