Råka
Corvus frugilegus Linnaeus, 1758

Råka Pete Birkinshaw

Texter: Tove von Euler, Ulf Johansson CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Råkan känns igen på sin helsvarta, glänsande fjäderdräkt och på det nakna grå partiet vid näbbasen. Arten är vanligast i södra Sverige och beståndet har ökat under senare tid, även om lokala minskningar förekommit. Uppskattningsvis häckar omkring 48 000 par i landet (2012).

Biologi

Längd 47 cm.
Fjäderdräkten är glänsande svart och vuxna fåglar har ett karakteristiskt naket, gråvitt hudparti runt näbbasen. Unga råkor har mattare fjäder-dräkt, som skiftar i brunt. Det nakna partiet runt näbben uppkommer vid närmare ett års ålder.

Habitat

Häckar i kolonier i öppet och varierat kulturlandskap i Skåne och södra Halland, och lokalt norrut till Uppland.

Migrering

En del råkor övervintrar, medan andra flyttar i oktober-november till Västeuropa och återvänder i mars-april. Under senhösten drar ofta råkor in i Sverige österifrån. Det är baltiska och ryska råkor på väg mot Västeuropa.  

Födoval

Födan är allsidig och består bland annat av daggmask, insekter, sniglar, säd, potatis och avfall.

Beteende

Råkorna kan vara mycket högljudda under våren och anses i vissa fall vara en sanitär olägenhet. De ses ofta på öppen mark, som åkrar och vägkanter, där de går i lösa flockar eller par och pickar i jorden. Flykten är något svajig med djupa vingslag.

Fortplantning

Kolonierna kan variera från några par till flera hundra, och paren håller ihop livet ut. Boet påminner om ett kråkbo, men är lösare sammansatt. Samma bo används ofta flera år i rad. Honan lägger 3-4 ägg, som hon ruvar i 16-20 dagar. Äggen är oftast blågröna med gråbruna fläckar och ca 40 mm långa och 28 mm breda. Under ruvningstiden matas honan av hanen, och ungarna matas sedan av båda föräldrarna. De är flygfärdiga efter 28-35 dagar, men blir oberoende långt senare.

Utbredning

Utbredningen sträcker sig från Irland österut till Asien, ända bort till Kina.


Mediafiler på webben
Läs mer