Steglits
Carduelis carduelis (Linnaeus, 1758)

Steglits Darren Bellerby

Texter: Tove von Euler, Ulf Johansson CC-BY


Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Steglitsen känns lätt igen på sin vackra och brokiga fjäderdräkt. Det svenska beståndet har ökat påtagligt under senare tid och uppskattas till omkring 16 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 14 cm.
Vuxna fåglar har rött ansikte med en svart ring runt näbbroten. Bakom det röda går ett vitt band runt halsen och från hjässan utgår på varje sida svarta streck bakom det vita bandet. Ryggen är brun och kroppssidorna ljusbruna. Vingarna är svarta med klargula teckningar och vita spetsar. I flykten syns ett brett och mycket tydligt gult vingband. Ungfåglarna är brunstrimmiga och saknar de äldres huvudteckningar, men känns igen på de gulsvarta vingarna.

Habitat

Steglitsen häckar i glest trädbevuxna betesmarker, trädgårdar och glesa talldungar i södra Sveriges slättbygder.

Migrering

Flyttar i oktober-november till västra eller södra Europa i oktober-november och återvänder i mars-april. En del övervintrar också i södra Sverige.

Födoval

Födan består av frön, framförallt från växter som kardborrar och tistlar, men även från björk, alm och tall. Ungarna matas med insekter och uppmjukade frön.

Beteende

Steglitsen ses framförallt under höst och vinter sitta och klänga i kardborrar och tistlar på jakt efter föda. Ofta uppträder de i flockar på 10-15 individer. På senare tid har steglitsen blivit vanligare i stadsparker och i ogräsrika industriområden och även vid fågelbord.

Fortplantning

Boet placeras i en grenklyka. Det byggs av honan och består av växtull (t.ex. videkissar), fina stjälkar, kvistar, strån, mossa, rottrådar och djurhår. Hanen hjälper till att samla bomaterial. Honan lägger 4-6 ägg, som hon ruvar i 13-14 dagar. Äggen är blekt blåvita med rödbruna fläckar och ca 17 mm långa och 12 mm breda. Under ruvningstiden matas honan av hanen. Ungarna lämnar boet efter 12-15 dagar men håller ihop med föräldrarna under ytterligare en tid. Oftast produceras två kullar, en i maj och en i juli.

Utbredning

Steglitsen förekommer i stora delar av Europa, inklusive Brittiska öarna och många atlantiska öar. Arten häckar även i västra Asien bort till Jenisej samt i Nordafrika, mindre Asien, Kaukasus och västra Himalaya.


Mediafiler på webben
Läs mer