Nötkråka
Nucifraga caryocatactes (Linnaeus, 1758)

Nötkråka Kamil Porembiński

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Klassificering

(Endast en art i släkte Nucifraga.)
Rödlistestatus i Sverige: Nära hotad (NT) 

Beskrivning

På nära håll är nötkråkan lätt att känna igen på sin långa kraftiga näbb, mörkbruna, tätt vitprickiga fjäderdräkt och vita undergump. I Sverige förekommer två raser; den tjocknäbbade, N c caryocatactes, och den smalnäbbade, N c macrorhynchos. Beståndet av den tjocknäbbade rasen verkar vara någorlunda stabilt, medan den smalnäbbade nötkråkan har ökat kontinuerligt och även spritt sig söderut i landet längs Norrlandskusten sedan den etablerades i landet på 1970-talet. Totalt häckar omkring 11 000 par i Sverige (2012).

Biologi

Längd 33 cm.
Nötkråkan har lång kraftig näbb, kort stjärt och brun fjäderdräkt med små vita prickar. Undergumpen är vit och den har även en vit kant längst ut på stjärten. Ungfåglar är svåra att skilja från vuxna individer. Den smalnäbbade nötkråkan har långsmalare näbb och bredare vitt stjärtband än den tjocknäbbade. De två raserna är dock svåra att skilja från varandra.

Habitat

Häckar i södra och östra Sverige i äldre granskog med rikt inslag av mossa och blåbärsris. Den tjocknäbbade rasen häckar i södra Sverige och norrut till södra Dalarna, oftast i anslutning till hasselbestånd. Den smalnäbbade rasen häckar i östra Norrland, ofta i anslutning till bebyggelse, t.ex. i trädgårdar och parker med inslag av cembratall.

Migrering

Nötkråkan är stannfågel, men vissa höstar förekommer invasionsrörelser västerut, främst hos den smalnäbbade rasen.

Födoval

Den tjocknäbbade nötkråkan äter framförallt hasselnötter, som den hamstrar under hösten och sedan återfinner under snön vintertid. Genom att skaka nöten i näbben kan den avgöra om den innehåller någon kärna. Den smalnäbbade nötkråkan äter huvudsakligen frön från cembratall. Under våren äter nötkråkorna även granfrön, och under sommaren insekter och fågelungar.

Beteende

Nötkråkan håller för det mesta till djupt inne i skogen och ses främst under hösten när den hamstrar inför vintern. Flykten är flaxig och påminner om spillkråkans. Lätet är ett kraftigt krääh krääh krääh.

Fortplantning

Paret håller troligtvis ihop livet ut. Boet byggs i en gran eller en tall i mars-april och består av kvistar, skägglav, murkna träflisor, jord och grässtrån. Honan lägger 3-4 ägg beroende på föregående års födotillgång. Äggen ruvas av båda föräldrarna i 18-19 dagar. Ungarna lämnar boet efter 24-26 dagar, men familjen håller ihop fram till hösten.

Utbredning

Nötkråkan har en splittrad utbredning och förekommer bland annat i vissa bergsområden i södra och mellersta Europa samt i stora delar av Asien, österut till Japan.


Mediafiler på webben
Läs mer