Lavskrika
Perisoreus infaustus (Linnaeus, 1758)

Lavskrika Ron Knight

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Klassificering

(Endast en art i släkte Perisoreus.)
Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Lavskrikan är vår minsta kråkfågel. Den förekommer främst i lavrika barrskogar i landets norra delar. Det svenska beståndet har minskat under senare tid, antagligen till följd av intensivt skogsbruk, och beräknas idag uppgå till omkring 54 000 häckande par (2012).

Biologi

Längd 28 cm.
Lavskrikan har en yvig gråbrun fjäderdräkt med roströda vingteckningar, Även övergumpen och den långa stjärten är roströda. Hjässan är brunsvart. Unga lavskrikor liknar de vuxna fåglarna, men har brunare rygg och ljusare undersida.

Habitat

Häckar i gammal granskog med mycket lavar från Värmland-Dalarna-Gästrikland och norrut. 

Migrering

Lavskrikan är en utpräglad stannfågel.

Födoval

Födan är allsidig och består bland annat av insekter, spindlar, svampar, frön och bär, och ibland även av fågelägg, fågelungar och smådäggdjur.

Beteende

Lavskrikan är tystlåten jämfört med andra kråkfåglar. Den rör sig lågt mellan träden och flyger bara kortare sträckor åt gången. Arten är relativt oskygg och kommer ofta nära inpå människan för att få något ätbart. Under sensommaren och hösten lägger lavskrikan upp ett matförråd som den gömmer under laven på trädgrenarna.

Fortplantning

Paret håller ihop livet ut. Boet byggs tätt intill stammen av en gran eller en tall. Det består av torra kvistar, bark och skägglav och är fodrat med fjädrar. Honan lägger 3-5 ägg, som hon ruvar i 19-20 dagar. Under ruvningstiden matas hon av hanen. Ungarna lämnar boet efter 21-24 dagar. Familjen håller ihop under den första vintern.

Utbredning

Utbredningen sträcker sig från Skandinavien österut till nordöstra Sibirien.


Mediafiler på webben
Läs mer