Spetsig målarmussla
Unio tumidus Philipsson, 1788

Spetsig målarmussla T2 Jakob Bergengren

Texter: Ted von Proschwitz, Stefan Lundberg CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Liknande taxa

Skalfärgen hos den spetsiga målarmusslan är vid en jämförelse oftast mörkare än hos den äkta målarmusslan. Låsapparatens sidotänderna är smala men proportionerligt något bredare än hos den äkta målarmusslan.

Beskrivning

Skalet når en längd av 5-8 cm (sällan upp till 12 cm) och är ungefär dubbelt så långt som högt. Skalets underkant är oftast markerat bågformigt böjd i hela sin sträckning. Mera sällan är denna båglinje mindre utpräglad. Kanten böjer sig mjukt uppåt mot den oftast kilformiga bakänden. Skalfärgen har en gul-gulgrön-olivgrön färgskala. Vid en jämförelse är den oftast mörkare än hos den äkta målarmusslan. Äldre exemplar är oftast mörkt bruna. I rinnande vatten kan arten bli mycket tjockskalig. Skulpturen på umbo består av veckade, vågformiga, något oregelbundna åsar. Den främre slutmuskelns fäste i skalet är, i jämförelse med den allmänna målarmusslan, beläget relativt långt från skalkanten. Låsapparaten är tämligen kraftig. Höger huvudtand är välutvecklad och smalt trekantigt kilformad. I den vänstra skalhalvan är den främre huvudtanden relativt långsträckt och lägre än den bakre, vilken oftast också är kortare. Sidotänderna är smala men proportionerligt något bredare än hos den äkta målarmusslan.

Biologi

Habitat

Förekommer i likande livsmiljöer som den äkta målarmusslan men även i något mindre näringsrika vatten. Finns också ner till större djup (9-10 m) än den äkta målarmusslan.

Utbredning

Tämligen allmän. Förekommer från Skåne till södra Värmland i väster och mellersta Medelpad i öster.


Mediafiler på webben
Läs mer