Strandskata
Haematopus ostralegus Linnaeus, 1758

Strandskata Stefan Berndtsson

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Klassificering

(Endast en art i släkte Haematopus.)
Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Strandskatans speciella utseende och starka läte gör den till en välkänd fågel längs våra kuster. Den förekommer även inåt landet och har ökat lokalt vid större insjöar. Däremot har arten minskat i Småland och på Öland. Idag häckar omkring 11 000 par i Sverige (2012). Strandskatan är Bohusläns landskapsfågel.

Biologi

Längd 43 cm.
Strandskatan har svart huvud och lång, klarröd näbb. Hals, bröst och rygg är svarta och undersidan är vit. Den har vita armhålor och ett brett vitt vingband som syns tydligt i flykten. I vinterdräkt får den dessutom ett vitt strupband. Ungfåglar liknar vuxna fåglar i vinterdräkt men har något mörkare näbb.

Habitat

Strandskatan häckar längs den svenska kusten och i skärgårdsmiljöer, framför allt i södra och mellersta Sverige. I södra Sverige förekommer arten även i tätorter samt i jordbrukslandskap i inlandet.

Migrering

Flyttar i juli-september till västra Europa och återvänder i mars-april.

Födoval

Födan består mestadels av daggmask, insektslarver, musslor, havsborstmaskar och kräftdjur.

Beteende

Håller till i kustnära områden eller i närheten av stora insjöar, men även på åkrar och ängar. Strandskatorna försvarar högljutt sitt revir. Under vårspelet springer fåglarna omkring varandra med utsträckta halsar. Flyktlätet är mycket karakteristiskt och kan höras långt.

Fortplantning

Strandskatan bygger sitt bo på marken i form av en grund fördjupning, gärna i steniga strandområden. Honan lägger normalt 3 ägg, som ruvas av båda föräldrarna i 26-27 dagar. Äggen är beigea med gråbruna eller brunsvarta oregelbundna fläckar. De är ca 52 mm långa och 38 mm breda. Ungarna lämnar boet efter 1-2 dagar och är flygfärdiga efter ca 35 dagar.

Utbredning

Strandskatan häckar längs västra och norra Europas kuster ända upp till Barents hav, i delar av Asien samt i Australien och på Nya Zeeland.

Litteratur




Mediafiler på webben
Läs mer