Skräntärna
Hydroprogne caspia (Pallas, 1770)

Skräntärna Yankech gary

Texter: Tove von Euler, Thord Fransson CC-BY


Klassificering

(Endast en art i släkte Hydroprogne.)
Rödlistestatus i Sverige: Nära hotad (NT) 

Beskrivning

Skräntärnan är världens största tärna. Det svenska beståndet har halverats sedan 1970-talet och idag häckar omkring 500 par längs Östersjökusten (2012).

Biologi

Längd 47-54 cm.
Vuxna individer har svart hjässa med antydan till nacktofs och en påfallande kraftig röd näbb. Vingarna är långa och stjärten kort och kluven. Vingöversidorna är ljusgrå, medan undersidan av vingspetsarna är mörka. Benen är svarta. Ungfåglarna har en ganska kort rödorange näbb. Vingarna, ryggen och stjärten är gråspräckliga och benen är ljusa.

Habitat

I Sverige häckar skräntärnan längs Östersjökusten, främst i ytter-skärgården och ofta i kolonier men även i enstaka par.

Migrering

Flyttar i juli till fiskrika sjöar i inlandet och flyger senare rakt söderut till medelhavsområdet. De flesta fortsätter sedan rakt över Sahara och övervintrar i tropiska Västafrika (främst Mali och Ghana). Återvänder i april-maj. Ungfåglarna tillbringar sina första år i södern. 

Födoval

Födan består av fisk, oftast i storleken 15-30 cm, t.ex. abborre, mört, strömming, gädda och laxfiskar.

Beteende

Skräntärnan ses ofta flyga på 10-15 meters höjd med lugna vingslag och den kraftiga och spetsiga näbben snett nedåtriktad. Störtdyker lodrätt eller snett nedåt mot vattenytan. Fiskar i vikar längs kusten eller i insjöar, ofta långt från häckplatserna.

Fortplantning

Boet utgörs av en uppskrapad grop kantad av växtrester. I maj lägger honan 2-3 ägg, som ruvas i 20-22 dagar. Ungarna är flygfärdiga efter 50-60 dagar, men håller ihop med föräldrarna i upp till 8 månader. 

Utbredning

Arten förekommer i spridda bestånd i Europa (Östersjön och Svarta havet), Nordamerika, Asien, Afrika och Australien.


Mediafiler på webben
Läs mer