Kornsparv
Emberiza calandra Linnaeus, 1758

Kornsparv Alastair Rae

Texter: Tove von Euler, Thord Fransson CC-BY


Beskrivning

Kornsparven är starkt knuten till odlingslandskapet och har minskat kraftigt i hela norra Europa på senare tid, men milda vintrar och stödåtgärder har bidragit till att det svenska beståndet har ökat det senaste decenniet. År 2012 uppskattades beståndet till omkring 40 häckande par.

Biologi

Längd 19 cm.
En stor sparv som har brunaktig ovansida med mörka längsstreck, gråvit undersida samt är mörkt streckad på bröstet och kroppssidorna. Näbben är kort och kraftig. 

Habitat

Häckar i öppen jordbruksbygd i södra Skåne.

Migrering

Stannfågel. Enstaka fåglar kan dock flytta till västra Europa.

Födoval

Födan utgörs mestadels av frön, men under sommaren även av insekter.

Beteende

Den mest intensiva sången hörs i maj-juni, då hanen sjunger från en upphöjd plats i reviret, men hanarna börjar sjunga redan i februari-mars. Sången är en rak gnisslande ramsa som accelererar mot slutet. Flykten går i tydliga bågar.

Fortplantning

Honan bygger boet av grova strån och fodrar det med fina strån och rottrådar. Boet placeras i ett sädesfält eller en gräsvall, ibland också i ett dike eller en vägkant. Honan lägger 4-5 ägg, som hon ruvar i 12-13 dagar. Äggen är vitaktiga med mörka fläckar och ca 24 mm långa och 17 mm breda. Ungarna matas av honan och stannar i boet 9-11 dagar.

Utbredning

Arten häckar i stora delar av Europa utom längst i norr, samt i Nordafrika och sydvästra Asien bort till Tien Shan-bergen.


Mediafiler på webben
Läs mer