Äkta målarmussla
Unio pictorum (Linnaeus, 1758)

Äkta målarmussla T2 Jakob Bergengren

Texter: Ted von Proschwitz, Stefan Lundberg CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Nära hotad (NT) 

Liknande taxa

Den främre slutmuskelns fäste är, i jämförelse med den spetsiga målarmusslan, beläget relativt nära skalkanten.

Beskrivning

Skalet är avlångt, vanligtvis 7-10 cm långt, (hos stora sjöformer ibland upp till 14 cm) och 3-4 cm högt. I proportioner oftast mer än dubbelt så långt som högt. Skalets över och underkanter är nästan helt parallella. Underkanten böjer sig uppåt först långt ute i den utdragna, tillspetsade bakändan, vilket ger hela skalet ett "tungformat" utseende. Skalfärgen går ofta i en gul-gulbrun-ljusgrön färgskala. Skulpturen på umbo består av sex kullika upphöjningar anordnade i två rader. Huvudtänderna är smala och skarpkantade. I den vänstra skalhalvan är den bakre huvudtanden i de flesta fall starkt reducerad till en liten kantig upphöjning på insidan av den främre. Sidotänderna är höga, skarpkantade och mycket långa.

Biologi

Habitat

Arten förekommer i såväl bäckar som större åar, floder och sjöar. Dock ej i starkt strömmande vatten. Den föredrar näringsrika eller måttligt näringsrika vatten. Huvudsakligen i tämligen grunt vatten ner till 5-6 m djup.

Utbredning

Musslan förekommer i Östersjön, men är relativt sällsynt. Spridda förekomster finns i Östsverige från Skåne till norra Uppland sydöstra Dalarna med stora utbredningsluckor.


Mediafiler på webben
Läs mer