Gråsiska
Carduelis flammea (Linnaeus, 1758)

Gråsiskor Tim Lenz

Texter: Tove von Euler, Ulf Johansson CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

I Sverige förekommer två raser av gråsiska, en nordlig, C. f. flammea, och en sydlig, C. f. cabaret, ibland kallad brunsiska. Totalt häckar omkring 480 000 par i landet (2012).

Biologi

Längd 13 cm.
Vuxna hanar har röd pannfläck, mörkt runt näbben och en liten svart hakfläck. Övergumpen är streckad och ibland rödfärgad, och undersidan är gråvit med ljust rödfärgat bröst och längsstreckade sidor. På vingen finns två ljusa vingband. Honor och yngre hanar har också rött på hjässan men saknar det röda på bröstet. Ungfåglarna saknar även det röda på hjässan och är kraftigt streckade. Den sydliga rasen är mindre än den nordliga och betydligt mörkare med mer brunt i fjäderdräkten. De sydliga hanarna har också rödare bröst och övergump än de nordliga.

Habitat

Den nordliga rasen häckar i barr- och blandskog, fjällbjörkskog och i fjällens videbälten i norra Sverige. Den sydliga rasen häckar framförallt i bergtallsplanteringar på gamla flygsandfält, och på senare tid också i lövskog, från Skåne till Bohuslän.

Migrering

Flyttar i oktober till Västeuropa och återvänder i april. Under år med god tillgång på björkfrön kan gråsiskorna övervintra i stora antal i Sverige.

Födoval

Födan består av frön, framförallt björkfrön, men under sommaren även av en del insekter.

Beteende

I landets södra delar ses gråsiskorna mest vintertid då de uppträder i flockar och äter björkfrön på och under träden. Gråsiskan är relativt orädd men kan ändå vara svår att upptäcka när den sitter, eftersom den då nästan alltid är tyst.

Fortplantning

Honan bygger det skålformade boet av fina kvistar och strån och fodrar det med fjädrar. Hon lägger av 5-6 ägg, som hon ruvar i 10-11 dagar. Äggen är grönblå med rödbruna fläckar och ca 14 mm långa och 11 mm breda. Under ruvningstiden matas honan av hanen. Ungarna stannar i boet i 12 dagar och är flygfärdiga efter ytterligare ett par dagar.

Utbredning

Utbredningen sträcker sig cirkumpolärt på norra halvklotet i barrskogs- och tundraregionen.

Mediafiler på webben
Läs mer