Tornfalk
Falco tinnunculus Linnaeus, 1758

Tornfalk hane Peter Trimming

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

Tornfalken är en medelstor falk med långa vingar och lång stjärt. Arten minskade kraftigt i Sverige under 1950-talet och 1960-talet på grund av miljögifter, men har därefter sakta ökat i antal. Idag häckar omkring 6400 par i landet (2012).

Biologi

Längd 32-35 cm. Vingbredd 70-80 cm.
Tornfalkshanen har gråblått huvud med ett diffust mustaschstreck. Ryggen och den inre delen av vingen är tegelröda med svarta prickar och de yttre delarna av vingarna är svartbruna. Undersidan är ljus med svarta prickar och med en rosa skiftning över bröstet. Den långa gråblå stjärten har ett brett svart band längst ut kantat med en smal vit bård. Honor och ungfåglar har rödbrun tvärbandad rygg och randig stjärt.

Habitat

Häckar i en stor del av landet, inklusive kalfjällets lägre delar. Arten är knuten till öppen mark, ofta jordbruksmark, industriområden eller hedar. 

Migrering

Vissa tornfalkar är stannfåglar medan andra flyttar i augusti-oktober, främst till Västeuropa, men ibland till Nordafrika eller t.o.m. till tropiska Västafrika, och återvänder i mars-maj.

Födoval

Födan består mestadels av gnagare, framförallt åkersork. Under våren och försommaren tar tornfalken även fågelungar. Dessutom ingår insekter och i enstaka fall ödlor, groddjur och blötdjur i födan.

Beteende

Tornfalken känns ofta igen på sin typiska ryttling, då fågeln står stilla på fladdrande vingar på 10-40 meters höjd och spanar efter byten på marken. Ofta ses tornfalkar också sittande på kraftledningar utmed vägarna.

Fortplantning

Övervintrande tornfalkar bildar ofta livslånga par, medan flyttande individer byter partner mellan år. Arten häckar i anslutning till jordbruksmark eller annan öppen mark, ofta i gamla kråkbon, men även i trädhål, på klipphyllor, i holkar eller på byggnader. Honan lägger 3-6 ägg, som hon ruvar i 27-29 dagar. Äggen är beige eller rödbruna med bruna fläckar och ca 42 mm långa och 30 mm breda. Ungarna är flygfärdiga efter 27-32 dagar och oberoende efter ytterligare en månad. Vissa tornfalkshonor är inte trogna födelseområdet utan kan häcka i en helt annan del av Europa.

Utbredning

Arten har en vidsträckt utbredning i Europa, Asien och Afrika.

Mediafiler på webben
Läs mer