Trana
Grus grus (Linnaeus, 1758)

Trana Tero Laakso

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

I Sverige förknippas tranan mest med den årliga trandansen vid Hornborgasjön, där drygt 20 000 fåglar kan samlas i mitten av april. Beståndet har ökat markant sedan början av 1970-talet och uppskattas idag till ca 30 000 häckande par (2012). Tranan är Västergötlands landskapsfågel.

Biologi

Längd 110-120 cm. Vingspann 185-220 cm.
Huvudet och överdelen av halsen är svarta med ett vitt band från ögat och ner över halsens sidor och med en röd hudfläck på bakhuvudet. Fjäderdräkten är askgrå och vingarna är långa och breda svarta hand-och armpennor. De innersta armpennorna och de överliggande stora täckarna hänger ner som plymer över stjärten. Ungfåglar har rostbrunt huvud och saknar de svarta huvudteckningarna.

Habitat

Tranorna häckar i våtmarker och myrområden i nästan hela landet.

Migrering

Flyttar i plogformation i augusti-oktober längs två kända flyttvägar: tranor från södra Sverige och Norge flyttar över Tyskland och Frankrike till södra Spanien, medan tranor från norra och östra Fennoskandia flyttar över Östeuropa och Italien till Tunisien. Återvänder i mars-början av maj.

Födoval

Födan är varierad och består bland annat av växtrötter, spillsäd, insekter, fågelungar, grodor och smågnagare.

Beteende

Med undantag för vårspelet är tranan en skygg fågel, som häckar på otillgängliga platser i slättbygd eller vid myrar och kärr i skogsbygden. Ibland kan häckning även ske i mindre våtmarker. Paret syns ofta födosöka i åkermark under morgon och kväll. Den långa halsen och de långa benen hålls utsträckta i flykten.

Fortplantning

Paret håller ihop hela livet och bygger tillsammans boet, som består av vass, kvistar och mossa. Boet placeras på ett otillgängligt ställe, ofta omgivet av vatten, och kan återanvändas under flera år. Honan lägger 2 ägg som ruvas av båda föräldrarna i 30 dagar. Ungarna leds av föräldrarna och är flygfärdiga efter 65-70 dagar. Familjen håller ihop under den första hösten. 

Utbredning

Arten häckar över en stor del av norra Europa och Asien till östra Sibirien.

Mediafiler på webben
Läs mer