Thanatophilus rugosus (Linnaeus, 1758)

Thanatophilus rugosus T2 Stanislav Snäll

Texter: Stanislav Snäll CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Liknande taxa

Thanatophilus rugosus kan förväxlas med tre närstående Thanatophilus-arter (Thanatophilus sinuatus, Thanatophilus dispar och Thanatophilus lapponicus). Man kan särskilja den från de första två arterna genom att Thanatophilus rugosus har på täckvingar mellan ribborna blanka upphöjningar. Från Thanatophilus lapponicus skiljer man den genom att dessa upphöjningar är av varierande form, Thanatophilus lapponicus har upphöjningar som små bulor av likartad form. En annan skillnad på dessa två arter är att Thanatophilus rugosus har avrundad skuldra (axel på täckvingarna) medan Thanatophilus lapponicus har en tydlig vinkel.

Beskrivning

10 till 12,5 mm. Kroppen är oval och kraftigt tillplattad, svart, matt. Huvudet och halsskölden är klädda med tjockt men kort, gult hår. På vissa speciellt äldre exemplar kan den vara sliten. Även skutell har gul behåring. Huvudet är något bredare än lång, bakom tinningarna insnörd med längre och tjockare hår än på halsskölden. Antenner är ungefär så långa som halsskölden i mitten. Fyra sista antennleder bildar en tydlig klubba och åttonde antennled är mycket kort ca tre gånger så bred som lång. Halsskölden är mycket bred, 1,8 gånger bredare än lång, framåt starkt avsmalnande. Täckvingarna ca 1,25 gånger så långa som tillsammans breda, bredast i mitten och något bredare än halsskölden. Varje täckvinge med tre tydliga längsgående ribbor. Mellan ribborna finns oregelbundna upphöjningar som är glattare än täckvingarnas övriga yta. Täckvingarnas sidokant kraftigt upphöjd. Hos honor är täckvingarnas bakre kant vid sömmen förlängd i en avrundad spets. Benen är svarta. Hos hanar är främre tarser bredare än hos honor.

Biologi

En utpräglad nekrofag som kan hittas på små som på stora kadaver men ibland hittas den även under exkrement där den troligen jagar fluglarver.

Utbredning

En utpräglad nekrofag som kan hittas på små som på stora kadaver men ibland hittas den även under exkrement där den troligen jagar fluglarver.

Utbredning

Påträffad över hela Sverige utom i de nordliga fjälltrakterna.

Mediafiler på webben
Läs mer