Nordlig torngräshoppa
Tetrix fuliginosa (Zetterstedt, 1828)

Nordlig torngräshoppa, Tetrix fuliginosa. Notera att halsskölden är nästan plan i profil. T2 Göran Liljeberg

Texter: Thomas Strid, Erland Dannelid, Oskar Kindvall, Rikard Vestin, Urban Wahlstedt CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Liknande taxa

Mycket lik strandtorngräshoppa, som också har en relativt plan och långsmal halssköld, men vars panna är platt eller möjligen svagt inåtbuktad, sedd i profil. Övriga torngräshoppor har en spetsigt takformad och välvd halssköld, som inte når långt förbi bakkroppsspetsen.

Beskrivning

Längd hane 14-15 mm, hona 12-17 mm. Mycket variabel i färg och teckning. Halsskölden utdragen i en mycket smal spets som ofta når tydligt förbi bakbensknäna. Halssköldens rygg sedd i profil är nästan helt plan. Pannan är tydligt inåtbuktad framför ögat, sett från sidan.

Biologi

Habitat

Fuktiga platser med ängsvegetation och buskar har angivits som lämplig miljö. Förmodligen trivs den i samma typer av miljöer som övriga torngräshoppor.

Livscykel

Parning och äggläggning sker på vår och försommar. En del övervintrar som vuxna, andra som unga.

Utbredning

Förutom ett fynd i Jämtland, är alla kunskaper om artens utbredning baserade på uppgifter från tidigt 1900-tal. Eftersom arten är dåligt eftersökt i sen tid går det inte att uttala sig om hur pass vanlig den är. Men det är rimligt att anta att den fortfarande är spridd inom hela sitt kända utbredningsområde, som omfattar större delen av norra Sverige. Aktivitetsperiod. Hela den varma årstiden.


Mediafiler på webben
Läs mer