Mindre vinbärsbrunmal
Euhyponomeutoides albithoracellus Gaj, 1954

Mindre vinbärsbrunmal Euhyponomeutoides albithoracellus T2 Bert Gustafsson

Texter: Bert Gustafsson CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 
Euhyponomeutoides albithoracellus Gaj, 1954. Mindre vinbärsbrunmal.

Beskrivning

Vingbredd 12-15 mm. Huvudhår vita. Antenner mörkbrunt ringade, kortare än framvingelängden. Framvingar brunorange. Bakvingar gråbruna. Liknar Zelleria hepariella men skiljer sig genom vita huvudhår samt vit framkropp.

Biologi

Habitat

Finns i miljöer där det växer vinbär.

Associationer

Näringsväxter: Ribes-arter.

Beteende

Fjärilen flyger på natten och kommer till ljus.

Livscykel

Flyger i juni-juli. Larven lever på Ribes-arter och kan uppträda som skadegörare i vinbärsodlingar, särskilt i norra Sverige. Larven är som ung ljusgrön med svart huvud och nacksköld. Äldre larver har gulgrön kropp, med tre något mörkare ränder längs kroppen, och ljust gråbrunt huvud. Som fullvuxen är larven ca 10 mm och relativt slank. Fjärilarna flyger under högsommaren, från och med slutet av juni. Honorna lägger ägg på bladundersidorna. Den nykläckta larven söker upp den knopp som anlagts vid bladfästet och gnager sig in i den. Under hösten äter larven något av blom- och bladanlag och går sedan i vintervila. Tidigt följande vår förstör larven resten av sin övervintringsknopp och lämnar sedan denna genom ett hål i knoppfjällen. Den angriper därefter ytterligare ett par knoppar. Tidigt på säsongen lever larverna helt dolda inuti knopparna, senare kan de påträffas även på de utvecklade bladen som vävs samman med silkestrådar. Strax före blomningen är larven fullvuxen och lämnar busken för att förpuppa sig i en kokong i markförnan.

Utbredning

Förekommer från Torne lappmark till Bohuslän. I övriga Norden har den tagits i södra Danmark, södra Norge och Finland. Synonym Tinea rufella Tengström, 1848.

Mediafiler på webben
Läs mer