Pilgrimsfalk
Falco peregrinus Tunstall, 1771

Pilgrimsfalk Geoffrey Gallaway

Texter: Tove von Euler, Ulf Johansson CC-BY


Rödlistestatus i Sverige: Nära hotad (NT) 

Beskrivning

Pilgrimsfalken beskrivs som världens snabbaste fågel. Den kan komma upp i hastigheter på långt över hundra kilometer i timmen när den störtdyker mot sitt byte. I början av 1900-talet fanns arten spridd över en stor del av landet men minskade sedan kraftigt på grund av jakt och miljögifter. Efter att ha nått en bottennivå i mitten av 1970-talet har arten, bl.a. genom utsättning av ungar, successivt återhämtat sig och beståndet uppskattas idag till ca 280 häckande par (2012). Pilgrimsfalken är Hallands landskapsfågel.

Biologi

Längd 36-48 cm. Vingspann 85-110 cm.
Honan är betydligt större än hanen. Ovansidan är skiffergrå och undersidan är ljus och tydligt tvärstrimmig. Huvudet är svart med vita kinder och kraftiga svarta mustaschstreck. Unga pilgrimsfalkar har svartbrun rygg och gulaktig buk, som är kraftigt längsstreckad. Mustaschstrecket är mindre framträdande på grund av de mörka teckningarna på halsen.

Habitat

Pilgrimsfalken förekommer idag främst som häckfågel i den sydvästra och i den nordligaste delen av Sverige.

Migrering

Flyttar i augusti-oktober till västra och sydvästra Europa och norra Afrika och återvänder i mars-maj.

Födoval

Födan består av fåglar, t.ex. duvor, änder, kråkfåglar, måsar och vadare.

Beteende

I kretsflykten känns pilgrimsfalken igen på de jämnbreda vingarna med trubbig spets och den korta, halvt utbredda stjärten. De stora klorna syns på långt håll. Den slår alltid sitt byte i luften med full kraft, genom att dyka i mycket hög hastighet, så att bytet bedövas eller dör direkt.

Fortplantning

Häckar oftast på avsatser i branta stup, i norr ibland även på en myr. Honan lägger 3-4 ägg, som ruvas av båda föräldrarna, dock mest av honan, i 29-32 dagar per ägg. Äggen är rödbruna med mörkbruna fläckar och ca 52 mm långa och 37 mm breda. Ungarna blir flygfärdiga efter 35-42 dagar och helt oberoende efter ytterligare ca 2 månader.

Utbredning

Arten förekommer med många underarter i alla världsdelar.

Mediafiler på webben
Läs mer