Svart rödstjärt
Phoenicurus ochruros (S.G. Gmelin, 1774)

Svart rödstjärt Darren Bellerby

Texter: Tove von Euler, Thord Fransson CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Nära hotad (NT) 

Beskrivning

Den svarta rödstjärten invandrade till Sverige under början av 1900-talet. Idag uppskattas beståndet till omkring 600 häckande par (2012).

Biologi

Längd 15 cm.
Den vuxna hanen har svartgrå ovansida med vit vingpanel och svart kind, strupe och bröst. Stjärten är roströd med brunsvarta inre stjärtpennor. Honan är brungrå på huvudet och kroppen. Unga hanar påminner om honan men ibland kan början till ljus vingpanel synas redan vid ett års ålder. 

Habitat

Häckar i anslutning till bebyggelse, i hamnar, industriområden och på bangårdar och förekommer nästan uteslutande i Götaland, med enstaka par i Svealand och längs södra Norrlandskusten. 

Migrering

Flyttar i september-november till mellersta Europa och västra Medelhavsområdet och återvänder i april-maj.

Födoval

Födan utgörs främst av insekter som tas både på marken och i luften.

Beteende

Den svarta rödstjärten ses ofta hoppa runt och söka föda på öppna platser eller jaga fram längs byggnader. Sången hörs ofta från en högt belägen punkt, som en skorsten eller en TV-antenn.

Fortplantning

Honan bygger boet av strån, torra blad och fjädrar. Hon lägger 5-6 ägg, som hon ruvar i ca 14 dagar. De vita äggen är ca 20 mm långa och 14 mm breda. Ungarna matas av båda föräldrarna och stannar i boet i drygt två veckor. Ofta förekommer två kullar, den första i maj och den andra i slutet av juni.

Utbredning

Arten har en splittrad utbredning från Västeuropa och Nordafrika och österut till västra Kina.


Mediafiler på webben
Läs mer