Vinterhämpling
Carduelis flavirostris (Linnaeus, 1758)

Vinterhämpling Richard Toller

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Klassificering

Beskrivning

Vinterhämplingen är en sällsynt häckfågel i de svenska fjällen. År 2012 uppskattades beståndet till omkring 320 häckande par.

Biologi

Längd 13 cm.
Ovansidan är mörkbrun med ljusare rostbruna fjäderkanter och diffust vingband. Strupen är gulbrun, undersidan är gråvit och bröst och kroppssidor är ljusbruna med mörk längsstreckning. Näbben är gul under vintern och mörk under sommaren. Hanen har ljusröd övergump, medan honor och ungfåglar har mörkstrimmig övergump.

Habitat

Häckar sporadiskt i gräsbevuxen och stenig terräng ovanför trädgränsen i de västra fjälltrakterna, framförallt nära den norska gränsen. 

Migrering

Flyttar i oktober-november till Nordsjöländerna och återvänder i mars-april. En del övervintrar även i södra Sverige, upp till Mellansverige. 

Födoval

Födan består av diverse frön och under häckningstiden även av en del insekter.

Beteende

Vinterhämplingarna ses främst under senhösten och vintern, då de uppehåller sig flockvis på ogräsområden och vid kusterna i södra Sverige.

Fortplantning

Boet byggs av honan och placeras på en klipphylla i en brant fjällvägg. Det består av fina kvistar, strån och rötter och är fodrat med ull och fjädrar. Honan lägger 5-6 ägg, som hon ruvar i ca 11 dagar. Äggen är ljust grönblå med rödbruna fläckar och ca 17 mm långa och 12 mm breda. Under ruvningstiden matas honan av hanen. Ungarna lämnar boet efter 10-13 dagar.

Utbredning

Utbredningen är splittrad och arten förekommer dels i de västra delarna av skandinaviska bergskedjan och på Brittiska öarna och några andra atlantiska öar i Norge, och dels i Centralasien.


Mediafiler på webben
Läs mer