Gråhäger
Ardea cinerea Linnaeus, 1758

Gråhäger Dirk-Jan van Roest

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Klassificering

Rödlistestatus i Sverige: Livskraftig (LC) 

Beskrivning

I Sverige har gråhägern långsiktigt ökat och spridit sig norrut, men denna spridning är nu långsam eller har avstannat. Uppskattningsvis häckar 5400 par i landet (2012). Fåglarna kan bli mycket gamla - den högsta uppmätta åldern hos gråhäger är 35 år och 1 månad.

Biologi

Längd 95 cm. Vingspann 140 cm.
Gråhägern är mellangrå på ovansidan och gråvit på undersidan. Huvudet är vitt, med en smal, svart nackplym på båda sidor om hjässan och med rak, kraftig, grågul näbb (orangegul under häckningen). Vingarna är grå med svarta vingpennor. Halsen är ljust gråvit med svarta streck längs mitten. Ungfåglar har grå panna och hjässa, gråsvart nacke och gråvitt huvud och hals. 

Habitat

Häckar i kolonier i södra och mellersta Sverige och lokalt även längre norrut.

Migrering

Flyttar i augusti-november till västra och södra Europa samt Nordafrika, ibland så långt som till tropiska Afrika, och återvänder i mars-april. Enstaka fåglar övervintrar milda vintrar i södra och mellersta Sverige. Den längsta noterade flyttningen är 5865 km.

Födoval

Födan består mestadels av fisk, men även av grodor, kräldjur, mindre däggdjur och fåglar.

Beteende

Häckar i kolonier, ofta på öar men ibland också en bit från vattnet, och ses ofta flyga mellan kolonin och fiskevattnet. Gråhägern flyger ofta med halsen indragen och med de långa benen utsträckta bakåt, vilket ger den en karakteristisk silhuett. På marken är arten är ganska skygg och ger sig iväg om man kommer för nära.

Fortplantning

Paret håller ihop under en häckningssäsong och är ibland polygama. Hanen och honan hjälps åt att bygga boet, oftast i ett högt träd. Boet kan återanvändas under flera år. Honan lägger 3-4 ägg, som ruvas av båda föräldrarna i 25-28 dagar. Äggen är blågröna och ca 63 mm långa och 40 mm breda. Ungarna lämnar boet efter 30 dagar. De är flygfärdiga efter 8-9 veckor och självständiga efter ytterligare ca 14 dagar.

Utbredning

Arten förekommer i mellersta Europa, en stor del av Asien samt i sydöstra Afrika.

Mediafiler på webben
Läs mer