Rödspov
Limosa limosa (Linnaeus, 1758)

Rödspov i sommardräkt Stefan Berndtsson

Texter: Tove von Euler, Peter Nilsson CC-BY


Beskrivning

Rödspoven är sällsynt i Sverige och häckar i öppen terräng i närheten av vatten i landets södra delar. Beståndet har minskat de senaste 15 åren och uppskattas till ca 75 häckande par (2012).

Biologi

Längd 40-44 cm.
I sommardräkt är hanen kopparröd på huvud, hals och bröst. Ovansidan är rödbrun med mörka fläckar, stjärtroten är vit och stjärtpennorna är svarta. Sidorna är mörkt tvärstrimmiga. Näbben är lång och rak och de långa benen sticker ut långt bakom stjärten i flykten. Dessutom har rödspoven ett markant vitt vingband. Honan är blekare i färgen än hanen och har något längre näbb. I vinterdräkt är rödspoven gråaktig med rödsvart näbb och ett svagt ögonbrynsstreck. Ungfågeln är varmt brungul på huvudet och bröstet och har ljust vattrad rygg.

Habitat

Förekommer sparsamt som häckfågel i Sverige, främst i Skåne, på Öland och Gotland. Lokalt häckar arten även i Halland och Östergötland. Häckningsmiljön är framför allt hävdade strandängar eller annan öppen terräng med närhet till vatten.

Migrering

Flyttar i juli-augusti, främst till tropiska Västafrika och återvänder i mars-april. En del övervintrar också i sydvästra Europa och nordvästra Afrika.

Födoval

Födan består mestadels av smådjur, framförallt skalbaggar, daggmaskar, snäckor och musslor, men under vintern och flyttningen även av frön och våtmarksväxter.

Beteende

Rödspoven uppmärksammas under häckningen, då den högljutt försvarar boplatsen med störtdykningar. Rödspovarna sitter ofta på vakt på stängselstolpar i reviret. Vid fara varnar de genast ungarna som då trycker hårt i gräset. Arten söker föda genom att borra med näbben djupt i marken.

Fortplantning

Hanen förbereder flera boplatser genom att krafsa upp marken och honan väljer ut en av dessa. Hon lägger 3-4 ägg som ruvas av båda föräldrarna i 22-24 dagar. Ungarna lämnar boet direkt och vaktas av föräldrarna. De är flygfärdiga efter 25-30 dagar. 

Utbredning

Arten häckar på Island och vid Lofoten i Norge, lokalt i Västeuropa och i Ryssland.


Mediafiler på webben
Läs mer